ComHem släcker ner analog TV-sändning

ComHem kommer från och med den 26 maj 8 september att släcka ner de analoga TV/radio-sändningarna. Detta innebär att din TV behöver kunna ta emot digital-TV via kabel-TV-nätet, även kallat ”DVB-C”.

Om du inte är tekniskt lagd är det absolut enklaste att vänta tills månadsskiftet mars/april. Då kommer ComHem att börja visa en varningstext om din TV fortfarande använder det analoga nätet. Får du ingen varningstext så behöver du inte göra något alls!

Har du en äldre eller billigare TV-apparat kanske den bara kan ta emot digital-TV via antenn, eller inte kan ta emot digital-TV över huvud taget. I så fall kan du beställa en digitalbox från ComHem (se länk nedan).

Det kan också vara så att din TV är inställd på att ta emot analog TV, även fast den kan ta emot digital kabel-TV. Om det är så, behöver du ändra inställning i din TV. Ofta heter knappen för att ändra t.ex. ”Digital”, ”Input”, ”AV”, ”Ext”, ”Source”, eller liknande.

Om du får en svart skärm när du byter till digital TV-mottagning så kanske din TV inte har stöd för digital TV via kabel-TV-nätet. Kontrollera i så fall i manualen eller på internet, ifall den har stöd för både kabel-TV (så kallad DVB-C) och antenn (s.k. DVB-T eller DVB-T2).

Mer information finns på ComHems hemsida om digitaliseringen.

Uppdatering 2020-03-27: ComHem har senarelagt nedsläckningen till den 8 september med anledning av corona-virusets spridning.