Vid inflytt

Ansöka om parkeringsplats, carport eller garage

Du som bor eller kommer att flytta in i Brf Vita Husen kan ansöka om en bilplats (parkering, carport eller garage) genom HSB. Observera att det kan vara flera månaders kö (och flera år till att få en andra parkeringsplats). Det går att ansöka om en p-plats redan innan man flyttat in, men kötiden räknas först från inflyttningsdatum.

Tänk på att vara tillgänglig på din e-post/telefon eftersom du tas bort från kön om du inte svarar i tid eller efter upprepade kontaktförsök.

OBS! Se till att din adress i Mitt HSB stämmer! Det är den som HSB använder för att kontakta dig!

När du tackar ja till en bilplats åker du ut ur kön, och måste ansöka på nytt om du vill ha en till plats.

Hemförsäkring och bostadsrättstillägg

Alla hushåll måste ha en hemförsäkring. Föreningen har dock ett kollektivt bostadsrättstillägg genom Trygg Hansa som gäller för alla lägenheter, så du behöver inte ha något bostadsrättstillägg i din hemförsäkring.

Hushållsel

Samtliga lägenhetsinnehavare på Vallavägen 159-205 betalar själva för den hushållsel som man förbrukar. Detta innebär att lägenhetsinnehavaren själv är ansvarig för att ha ett giltigt avtal med nätleverantör samt förbrukningsleverantör.

Lägenheterna på Vallavägen 207-229 har i nuläget el via föreningens elabonnemang, och behöver inte teckna egna abonnemang. Detta kan dock komma att ändras i framtiden!

Viktigt är att nyinflyttade tecknar avtal i god tid innan inflyttning så att nätleverantören inte kopplar ur befintlig installation i samband med att gamla ägaren flyttar från lägenheten. I samma veva bör man förstås även anmäla ev. utflytt från tidigare boende, så man inte får betala för någon annans elförbrukning.

Nätleverantör i vårt område är Vattenfall områdeskod DRV. Observera att man aktivt måste teckna ett elavtal för elproduktion (med valfritt elbolag), annars får man ett oförmånligt ”tillsvidareavtal”.

Bredband och telefoni

Föreningen har ett gruppavtal på bredband och fast telefoni via FiberLAN från Ownit. Det ingår som en extra avgift på 65 kr/mån för alla lägenheter, oavsett om man använder det eller ej. Eventuella tilläggstjänster och samtalstaxa betalar du dock själv på en separat faktura från Ownit.

Ownits bredband går vi uttaget i hallen, vanligtvis bredvid ett telefonuttag. Uttagen brukar sitta nedtill på en vit dosa, vanligen märkt ”Hexatronic” eller ”Bredbandsbolaget” (på Vallavägen 207-229 kan dosan även sitta i köket/vardagsrummet, på den långa ytterväggen). Läs mer här om hur du öppnar FiberLAN-dosan.

Man behöver ha en bredbandsrouter, vilket går att köpa från Ownit i samband med beställning eller i butiker som Kjell&CO, ClasOhlson, MediaMarkt m.fl. Om man vill ha TV från Ownit, så behöver man ha deras router.

För att få bra täckning på Wifi (trådlöst internet) i hela lägenheten, bör man placera routern centralt i lägenheten. Man kan dra en nätverkskabel från hallen till t.ex. vardagsrummet, och sätta routern där. Mer information om kabeldragning kommer!

Ownits bredband kan beställas i förväg på www.ownit.se . Vid inflytt behöver det aktiveras på plats på sidan aktivera.ownit.se, efter att man kopplat in sin bredbandsrouter.

Det finns bredband via ”tre hål i väggen” från Tele2, men då får man stå för hela kostnaden själv.

Du finner mer information om bredband och TV i våra hus på sidan ”Bredband” på boendesidorna (sidan kräver lösenord – kontakta styrelsen för att få lösenordet).

TV

TV basutbud levereras av Tele2, och går via ”tre hål i väggen”-uttaget i vardagsrummet. Ingen extra utrustning krävs för att utnyttja det.

Extra kanalpaket och tilläggstjänster kan beställas från Ownit eller Tele2. TV från Ownit går via bredbandet, och kräver deras bredbandsrouter.

Du finner mer information om bredband och TV i våra hus på sidan ”Bredband” på boendesidorna (sidan kräver lösenord – kontakta styrelsen för att få lösenordet).

Kontrollera nycklar och nyckelbrickor

Följande gäller Vallavägen 159-205 (de stora husen med putsfasad):

Du ska få följande nycklar och nyckelbrickor av den du köper lägenheten av:

  • Tre gråa nyckelbrickor, märkta 1, 2 och 3. Dessa går till portarna och cykel/barnvagnsförråd bredvid portarna. Bricka 1 och 2 fungerar även till tvättstugorna.
  • Lägenhetsnycklar. Nyckeln till underlåset går även till källare/förrådsrum, om lägenhetsdörren och låset är i original.

Följande nycklar behöver man kvittera ut. Kontakta styrelsen för att bestämma en tid för utkvittering av nycklar.

  • Bomnyckel (vid behov).
  • Nyckel till ev. extraförråd i en annan port.

Lägenhet 135 och 136 har utöver detta en speciell källarnyckel, eftersom förrådet ligger i port 183 istället för den egna porten.

Följande gäller Vallavägen 207-229 (de små trähusen):

För dig som flyttar in i en lägenhet i trähusen är det endast dörrnycklar och 1 tvättstugebricka som du ska få av föregående ägare. Därtill behöver du kvittera ut följande nycklar:

  • Nyckel till förrådshuset.
  • Nyckel till barnvagns/cykelförråd.

Kontakta styrelsen för att bestämma en tid för utkvittering av nycklar.

Lösenord till boendesidorna

Glöm inte att skaffa ett lösenord för att komma in på boendesidorna. Det gör du genom att kontakta styrelsen.

Tänk på att olika typer av ärenden sköts av olika personer i styrelsen, så skicka gärna separata meddelanden för olika sorters ärenden.