Vid inflytt

Ansöka om parkeringsplats, carport eller garage

Du som bor eller kommer att flytta in i Brf Vita Husen kan ansöka om en bilplats (parkering, carport eller garage) genom HSB. Observera att det kan vara flera månaders kö. Det går att ansöka om en p-plats redan innan man flyttat in, men kötiden räknas först från inflyttningsdatum.

Tänk på att vara tillgänglig på din e-post/telefon eftersom du tas bort från kön om du inte svarar i tid eller efter upprepade kontaktförsök.

När du tackar ja till en bilplats åker du ut ur kön, och måste ansöka på nytt om du vill ha en till plats.

Hemförsäkring och bostadsrättstillägg

Alla hushåll måste ha en hemförsäkring. Föreningen har dock ett kollektivt bostadsrättstillägg genom Trygg Hansa som gäller för alla lägenheter, så du behöver inte ha något bostadsrättstillägg i din hemförsäkring.

Hushållsel

Samtliga lägenhetsinnehavare betalar själva för den hushållsel som man förbrukar. Detta innebär att lägenhetsinnehavaren själv är ansvarig för att ha ett giltigt avtal med nätleverantör samt förbrukningsleverantör.

Viktigt är att nyinflyttade tecknar avtal i god tid innan inflyttning så att nätleverantören inte kopplar ur befintlig installation i samband med att gamla ägaren flyttar från lägenheten. I samma veva bör man förstås även anmäla ev. utflytt från tidigare boende, så man inte får betala för någon annans elförbrukning.

Nätleverantör i vårt område är Vattenfall områdeskod DRV. Observera att man aktivt måste teckna ett elavtal för elproduktion (med valfritt elbolag), annars får man ett oförmånligt ”tillsvidareavtal”.

Bredband, TV och telefoni

OBS! Föreningen har sagt upp gruppavtalet med Tele2 (tidigare ComHem) och kommer att byta operatör till Ownit. Övergången planeras ske i september 2021. Därför bör man inte binda upp sig på långa bindningstider hos Tele2(ComHem), eftersom gruppavtalsrabatten på bredbandet att försvinna. Detta gäller även abonnemangen som idag kostar ”0 kr/mån”.

Föreningen har idag ett gruppavtal på bredband (100/10 Mbit/s) och fast telefoni från Tele2(ComHem). Det ingår som en extra avgift på 93 kr/mån för alla lägenheter, oavsett om man använder det eller ej. Eventuella tilläggstjänster och samtalstaxa betalar du dock själv på en separat faktura från Tele2. För att beställa bredbandet/telefonin kontaktar du Tele2.

I husen finns det dels ett äldre bredbandsnät via kabel-TV (FiberKoax) och dels ett nyare bredbandsnät via FiberLAN. När du beställer bredband från Tele2 kan du välja vilket av dessa bredbandsnät du vill använda. TV:n går dock alltid via kabel-TV-nätet. Vi rekommenderar FiberLAN av tre skäl:

  • Med FiberLAN får man gruppavtalsrabatt för 100MBit/s (ibland visas det dock fel pris vid beställningen, kontakta i så fall styrelsen!). För bredband via kabel-TV-nätet (FiberKoax) har Tele2 avskaffat 100Mbit/s, vilket gör att man får välja mellan enbart 50 MBit/s för 0 kr/mån eller 150 Mbit/s för 80 kr/mån.
  • Det nya avtalet med Ownit kommer enbart att gälla FiberLAN, vilket gör att man flyttas över automatiskt till Ownit (efter att man godkänt deras avtal) i september 2021. Internet-funktionerna i Tele2:s/ComHem:s TV-boxar kommer även fungera via Ownits nät. Avtalet med Ownit har dessutom högre bandbredd (hastighet), 1000 MBits både uppströms och nedströms.
  • Enligt ComHem ska bredbandsabonnemang via FiberLAN avslutas automatiskt när vi byter operatör (men det skadar inte att säga upp abonnemanget ändå för säkerhets skull). Detta gäller inte abonnemang via kabel-TV-nätet, de kommer fortsätta utan gruppavtalsrabatt (dvs till fullt pris) om de inte sägs upp.

Uttaget för kabel-TV sitter vardagsrummet (vissa lägenheter kan ha flera uttag), och uttaget för FiberLAN sitter i hallen, med undantag för lägenheter på Vallavägen 207-229 där det sitter i köket. FiberLAN-uttaget sitter nertill bakom en dosa märkt ”Hexatronic” eller ”Bredbandsbolaget”. Läs mer här om hur du öppnar FiberLAN-dosan.

Du finner mer information om bredband och TV i våra hus på sidan ”Bredband” på boendesidorna (sidan kräver lösenord – kontakta styrelsen för att få lösenordet).

Kontrollera nycklar och nyckelbrickor

Följande gäller Vallavägen 159-205 (de stora husen med putsfasad):

Du ska få följande nycklar och nyckelbrickor av den du köper lägenheten av:

  • Tre gråa nyckelbrickor, märkta 1, 2 och 3. Dessa går till portarna och cykel/barnvagnsförråd bredvid portarna. Bricka 1 och 2 fungerar även till tvättstugorna.
  • Lägenhetsnycklar. Nyckeln till underlåset går även till källare/förrådsrum, om lägenhetsdörren och låset är i original.

Följande nycklar behöver man kvittera ut. Kontakta styrelsen för att bestämma en tid för utkvittering av nycklar.

  • Bomnyckel (vid behov).
  • Nyckel till ev. extraförråd i en annan port.

Lägenhet 135 och 136 har utöver detta en speciell källarnyckel, eftersom förrådet ligger i port 183 istället för den egna porten.

Följande gäller Vallavägen 207-229 (de små trähusen):

För dig som flyttar in i en lägenhet i trähusen är det endast dörrnycklar och 1 tvättstugebricka som du ska få av föregående ägare. Därtill behöver du kvittera ut följande nycklar:

  • Nyckel till förrådshuset.
  • Nyckel till barnvagns/cykelförråd.

Kontakta styrelsen för att bestämma en tid för utkvittering av nycklar.

Lösenord till boendesidorna

Glöm inte att skaffa ett lösenord för att komma in på boendesidorna. Det gör du genom att kontakta styrelsen.

Tänk på att olika typer av ärenden sköts av olika personer i styrelsen, så skicka gärna separata meddelanden för olika sorters ärenden.